In februari 2023 kreeg ik de uitdagende opdracht als programmamanager voor het Cloud & Sourcing programma van Gemeente Almere. Omdat het huidige contract afloopt, was een migratie naar de cloud onvermijdelijk, volgens de cloudstrategie ontwikkeld met Weolcan. Naast de migratie lag de uitdaging in het waarborgen van procescontinuïteit en het overwinnen van de risicomijdende cultuur binnen de organisatie.
Aanleiding Ondernemend Nederland is recent weer opgeschrikt door verschillende berichten over extra controles van de belastingdienst betreffende het inhuren van zelfstandige professionals (ZZP-ers). Maar wat is de echte impact voor opdrachtgevers en opdrachtnemers vanwege het afschaffen per 1-1-2025 van het handhavings- moratorium, controles op Wet DBA en de invoering van de nieuwe VBAR? Lees hier het hoe en waarom, maar ook wat je er nu aan kunt doen om onbezorgd weer verder te gaan met ondernemen.
Veiligheidsregio's in Nederland staan bekend om hun intensieve en regelmatige oefeningen om zich voor te bereiden op uiteenlopende noodsituaties. Van branden en overstromingen tot chemische rampen en terroristische dreigingen, deze oefeningen zijn cruciaal om de paraatheid van hulpdiensten te waarborgen en de veiligheid van burgers te garanderen. Deze benadering staat in schril contrast met de praktijk binnen veel IT-serviceorganisaties, waar incidentoefeningen vaak verwaarloosd worden. Dit is zorgwekkend, vooral in een tijd waarin de dreiging van cyberaanvallen exponentieel toeneemt.
“Wij zijn een organisatie die zich richt op het verbinden van ervaren interim IT professionals en wij zoeken een nieuwe Managing Partner die daarin kan bijdragen”, zo begon mijn eerste gesprek met 4Synergy in februari 2024. De rest van de introductie was een prima verhaal maar het feit dat alleen interim IT professionals een plek in deze organisatie zouden kunnen vinden zag ik niet direct als de optimale vorm van (what’s in a name) synergie. Het traditionele denken vanuit een IT perspectief kwam duidelijk naar voren toen ik aangaf de uitdaging aan te willen gaan om een team van interim HR professionals aan het bestaande netwerk toe te voegen en daar de synergie te gaan creëren. “Hoe zie jij dat dan?” en “Denk je dat het gaat lukken om 2 totaal verschillende werelden samen te brengen?" waren de vragen die enkele keren beantwoord moesten worden. Feit is wel dat 4Synergy HR inmiddels gestart is en de synergie tussen beide “verschillende werelden” steeds meer zichtbaar wordt.
Onze consulting partner Emma is een bezige dame, dat blijkt namelijk wel uit alles wat ze doet. Als echte generalist heeft ze al jarenlang ervaring in het ICT-vak en is ze vaak de verbindende schakel tussen specialisten uit verschillende kennisgebieden. Maar de politiek houdt haar ook zeker bezig. Naast haar functie als voorzitter van een lokale afdeling van de politieke partij D66 (West-Brabant), is ze dit jaar ook verkiesbaar als Europarlementariër van D66.
Veel beheerders, ontwikkelaars en engineers zien een architectuurfunctie als een stap voorwaarts in hun carrière. Een stapje hoger op de ladder naar succes. Maar zoals er geboren leiders zijn en mensen met een geboren creatieve geest, zijn ook architecten, engineers, projectleiders en managers geboren voor hun vakgebied. In dit artikel wordt het werkveld van ict-ers in vier activiteitstypen ingedeeld. Deze activiteitstypen onderscheiden zich door verschillen in profiel van de gedragskenmerken die nodig zijn voor de succesvolle uitvoering van die activiteiten. De schrijvers betogen dat een indeling naar activiteitstypen ict-ers inzicht verschaft een juiste carrièrepad te kiezen.
Een digitale en lerende organisatie is geen doel, maar een middel om klanten beter van dienst te kunnen zijn en daarmee de continuïteit van de organisatie te garanderen. In de zoektocht naar digitale transformatie investeren veel bedrijven in technologieën zoals Artificial Intelligence en cloudplatformen. Dat is technisch steeds makkelijker en bovendien goedkoper dan ooit. Toch levert het bedrijven meestal niet wat ze ervan verwachten. De teleurstelling houdt vaak verband met de manier waarop deze technologieën geïmplementeerd worden in het bestaande operating model van de organisatie met oeverloze discussies over verantwoordelijkheid van de 'use case'.
Hoe ‘Je ne sais quoi’ gedoe met IT-leveranciers kan voorkomen? Toen ik jaren geleden voor een project in Parijs werkzaam was, werd ik uitgenodigd bij een vrouwelijke collega om mee te eten. Tijdens het eten complimenteerde ik haar met de perfect gemaakte boeuf bourguignon. Als naïeveling vroeg ik haar naar het recept. Ze noemde rap een paar ingrediënten, hield even stil en voegde met een zachte edoch duidelijke stem toe. ”en een beetje ‘je ne sais quoi’.” “Een beetje liefde bedoel je?” vroeg ik. Ze glimlachte en antwoordde: “Wellicht, maar het is ook hét ingrediënt dat maakt dat het zo perfect van smaak is”. Jaren later herinnerde ik me dit voorval omdat ik verschil begon te zien in IT-organisaties/teams/projecten waar nauwelijks gedoe was met en tussen de verschillende leveranciers en waar wel.
Pascal Belleflame is een gedreven architect met uitgebreide kennis en heeft ruime ervaring in de informatietechnologie. Hij is vanuit de rol van technisch specialist doorgegroeid tot architect/consultant in diverse rollen met als specialisatie virtualisatie, hybride- en multicloud, datacenters, werkplekken doelarchitecturen en migraties. In de afgelopen jaren heeft hij diverse projecten succesvol uitgevoerd in diverse sectoren zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, landbouw, industrie, healthcare, onderwijs en bij overheden.
René Poelen heeft meer dan 25 jaar ervaring in het initiëren, leiden en uitvoeren van grote verandertrajecten en vaak ook op het snijvlak van business en IT. Hij is gespecialiseerd in transformaties, project- en programmamanagement, interim management, business analyse en procesoptimalisatie.
|
Categorieën
Alles
Auteur4Synergy is een moderne, multi-disciplinaire netwerkorganisatie voor en door zelfstandige professionals die zich richt op hoogwaardige consultancy dienstverlening. |